Toimintasuunnitelma kaudelle 1.1.2021-31.12.2021

TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 01.01.2021 – 31.12.2021

SuPerin Vantaan ao ry 810

Johdanto

Vuoden 2021 aikana ammattiosaston toiminta tulee näkymään perustehtävän lisäksi laajemmin. Sote-maakuntaa aletaan rakentaa ja tuleviin työehtoja koskeviin neuvotteluihin varaudutaan. Perustehtävää, eli jäsenistön edunvalvontaa jatketaan luonnollisesti yhtä tarmokkaasti kuin ennenkin ja joukkovoiman lisäämiseksi pyritään edelleen kasvattamaan ammattiosaston jäsenistön lukumäärää.

Hallitustoiminta

Ammattiosaston hallituksen toimikausi on kaksi vuotta. Joka toinen vuosi valitaan uusi hallitus. Vuonna 2020 syyskokouksessa otetaan vastaan ehdokkaita ja pidetään vaali, jossa valitaan hallituksen jäsenet ja heidän joukostaan puheenjohtaja sekä varapuheen-johtaja kaudelle 2021-2022. Varsinainen uuden hallituksen järjestäytymiskokous pidetään tammikuussa 2021. Tällöin jaetaan erilaiset vastuualueet kunkin jäsenen kutsumuksen mukaisesti ja aloitetaan toimikauden työkausi. Vastuualueita on tähän asti aiheiltaan ollut mm. virkistystoiminta, nuorten asiat, OPO-asiat, jäsenrekisteriasiat, muistamiset ja web-master.

Hallituksessa on ollut 10-14 jäsentä, joista osa on varajäseniä. Varajäsenillä on kuitenkin ollut oikeus osallistua hallituksen kokouksiin. Koronaepidemia on rajoittanut menneellä kaudella fyysistä läsnäoloa vaativien kokousten järjestämistä. Luultavasti myös tulevalla kaudella joudutaan ainakin jotkin kokouksista järjestämään etänä.

Hallitus kokoontunee kolme tai neljä kertaa sekä kevät- että syyskaudella ja lisäksi pidetään sääntömääräiset syys- ja kevätkokoukset Pääsääntönä on ollut, että hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa lukuun ottamatta kesä- ja heinäkuuta. Hallituksen kokouksissa ovat mukana hallituksen varsinaiset- ja varajäsenet sekä pääluottamusmies. Kiinnostusta hallitustyötä kohtaan pyritään herättämään jäsenistössä sallimalla heidän vierailla myös hallituksen kokouksissa ilman puhe- tai äänivaltaa.

Fyysisten kokousten kokouspaikkana toimii pääsääntöisesti Tikkurilan terveysaseman toisen kerroksen taukotila niin kauan kuin ammattiosastolla on lupa sitä käyttää. Kevät- ja syyskokoukset on tähän mennessä pidetty jossain alueella sijaitsevassa sopivan kokoisessa tilassa.

Jäsenhankinta

Ammattiosaston jäsenistön lukumäärää pyritään edelleen kasvattamaan. SuPer järjestää vuoden 2021 aikana kampanjan ”liity SuPer-voimiin”, johon ao osallistuu. Tässä kilpailuhenkisessä kampanjassa Suomen neljä maantieteellistä aluetta kilpailevat keskenään.

Myös kaikki entiset jäsenhankintakeinot ovat käytössä. Tärkein näistä keinoista on henkilökohtainen kontakti potentiaaliseen jäseneen ja uuden jäsenen luonteva mukaan ottaminen toimintaan. Tässä vaiheessa uudelle jäsenelle luodaan kuva koko ammattiliittotoiminnasta ja siksi juuri tähän vaiheeseen on panostettava niin ammattiosastossa kuin SuPerissakin.

Ammatillinen ja sopimusedunvalvonta

Edunvalvontaa suoritamme pääluottamusmiehen johdolla SuPerin periaatteiden mukaisesti. Luottamusmiehet huolehtivat paikallisesta edunvalvonnasta. Heitä on seuraavallakin kaudella varhaiskasvatuksessa, sairaalapalveluissa sekä perhepalveluissa. Tarpeen mukaan luottamusmiesverkostoa voidaan kehittää. Ammattiosasto käsittelee työpaikkakohtaisia ongelmia, ottaa kantaa ja pyrkii sovittelemaan.

Palkka- ym. paikallisneuvotteluissa jäsenistöä edustaa pääluottamusmies. Hän esittelee neuvottelutuloksen ao:n hallitukselle ja hallitus päättää sopimuksen hyväksymisestä. Työelämää ja sopimusjärjestelmää säätelevää lainsäädäntöä seurataan tarkasti. Toiminnassa kiinnitetään huomiota SuPerin yleisten toimintalinjausten toteutumiseen.

Pääluottamusmiehen työajasta neuvotellaan parhaillaan. Pääluottamusmiehen aikaa tulee tulevalla kaudella viemään myös Sote-maakunnan/hyvinvointi-alueen kehittäminen. Luultavasti Sote-uudistus muuttaa myös ammattiosaston rakennetta.

Vantaan ammattiosasto on mukana myös valtakunnan tes-neuvotteluiden tuki-toimintajärjestelyissä. Kunta 8-organisaatio valmistautuu tulevaan palkkaneuvotteluun, jossa tukitoimikohteet on ennalta sovittu.

Suhdetoiminta

Pyrimme edelleenkin lähettämään edustajan erilaisiin tilaisuuksiin, joissa on mahdollista solmia toimintaamme edistäviä henkilösuhteita. Tällaisia tilaisuuksia ovat muun muassa jäsenillat ja STTK:n alue- ja paikallistoimikuntien järjestämät tapaamiset. SuPerin hallinto ja toimielimet ja niiden antama tuki tulee tehdä tutuksi hallituksen kaikille jäsenille, jotta voisimme ammattiosastossa saada kaiken sen tarjoaman hyödyn ja tuen, jota sieltä on tarjolla. Luottamukselliset suhteet työnantajaan ovat myös ensiarvoisen tärkeitä asioiden sujumisen ja tiedon liikkuvuuden kannalta. Tässä auttavat henkilökohtaiset tapaamiset kaupungin päättäviin elimiin.

Koulutustoiminta

Ammattiliiton koulutusmahdollisuuksista tiedotetaan aktiivisesti niin hallituksen kokouksissa kuin työpaikoilla. Jäsenistöä aktivoidaan hyödyntämään liiton nettisivuja ja etsimään sieltä tietoa ja varsinkin seuraamaan aktiivisesti koulutusmahdollisuuksia. Ammatillisten koulutusten tiedottamiseen pyritään samaan myös työnantajan tuki ja panos. Hallituksen jäsenille järjestetään ehkä koulutustilaisuus jossakin sopivassa ajankohdassa.

Tiedotustoiminta

Hallituksen yksi jäsen toimii tiedotussihteerinä, joka on yhteydessä työpaikoilla toimiviin yhdyshenkilöihin lähinnä sähköisesti. Kevät- ja syyskokouksista ilmoitetaan työpaikkojen ilmoitustauluilla sekä Vantaan Sanomissa vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta. Myös Super-lehden ilmaista ”tiedotteita”-sivua voidaan hyödyntää. Näitä kanavia voidaan käyttää myös muiden yhteisten tilaisuuksien tiedottamiseen. Lisäksi aktiivihenkilöt kutsuvat työpaikoilla väkeä henkilökohtaisesti. Hallituksen kokouksiin kutsun lähettää ammattiosaston sihteeri sähköpostitse. Kokouksen päätöksistä julkaistaan mahdollisesti tiedotteita ammattiosaston nettisivuilla, jolloin niihin pääsee tutustumaan ammattiosaston koko jäsenistö.  

Ammattiosastolla on käytössä oma Facebook-ryhmä, jonka kautta jäseniä tiedotetaan tehokkaasti. Lisäksi meillä on Instagram-sivut. Sähköisten kanavien osoitteet tullaan jakamaan työpaikkojen ilmoitustauluille.

Viime kaudella aloitettiin hallituksen kokousten kulusta ja siellä tehdyistä päätöksistä tiedottaminen. Tämä oli jäsenistöltä kevätkokouksessa 2020 tullut ehdotus, joka toteutettiin. Toimintaa tullaan jatkamaan. Tiedotteen laatii sihteeri ja puheenjohtaja laittaa sen jakeluun.

Opiskelija- ja nuorisotoiminta

Työpaikkojen nuorisoa informoidaan SuPerin tarjoamista mahdollisuuksista monenlaiseen aktiiviseen toimintaan henkilökohtaisesti. Heitä kannustetaan liittymään mukaan sekä osallistumaan erityisesti SuPerin nuoriso-osaston toimintaan. Super-Opot tekevät tulevallakin kaudella ansiokasta työtään oppilaitoksissa ja voivat käyttää budjetoitua osuuttaan eri hankkeisiin. Tarkoitus olisi saada nuoria jäseniä mukaan myös kaikille jäsenille tarkoitettuihin tilaisuuksiin ja virkistystoiminnan järjestämiin tapahtumiin. Koronaepidemian vaikutusta OPO-toimintaan arvioidaan koko toimikauden ajan.

Sosiaalinen toiminta

Ammattiosasto muistaa 50-vuotta täyttäviä jäseniään onnittelukortilla. Järjestelmää hoitaa jäsenrekisterinpitäjä. Tapauskohtaisesti muistetaan muita henkilöitä kukkasin.

Virkistystoiminta

Virkistystoiminnan mahdollisuuksia toimia arvioidaan Koronatilanteen mukaan.

Taloudellinen toiminta

Ammattiosaston talous koostuu liitolta tulevista jäsenmaksupalautuksista sekä erilaisten jäsenistölle suunnattujen tapahtumien osallistujilta kerättäviltä omavastuuosuuksista. Jäsenmaksupalautukset kuluvat hallituksen työskentelyyn, jäsenkokouksiin, virkistystoimintaan, tiedottamiseen ja muistamisiin, toimistokuluihin ja edunvalvontaan. Sata euroa varataan johonkin kotimaiseen tai ulkomaiseen lasten hyväksi tehtävään avustustyöhön lahjoituksena. Myös koulutusta järjestetään.

Tulevalla hallituskaudella siirretään kirjapito yksityisen yrityksen hoidettavaksi. Tähän mennessä sen on hoitanut hallituksen jäsen vastuualueenaan.