Toimintasuunitelma kaudelle 1.1.2022-31.12.2022

TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 01.01.2022 – 31.12.2022

SuPerin Vantaan ao ry 810

Johdanto

Tulevan vuoden 2022 aikana ammattiosastolla on kaksi tärkeää toiminta-suuntaa. Valmistaudumme tuleviin palkka- ja työehtoneuvotteluihin niin toiminnallisesti kuin taloudellisestikin. Seuraamme SuPerin ohjeita ja otamme niihin tarvittaessa kantaa. Talouspuolella harkitsemme, mihin, miten ja milloin investoimme vauhdittaaksemme neuvottelutavoitteita.

Toinen tärkeä toimintasuunta ovat alueemme nuoret jäsenet. Teemme tarkan analyysin, kuinka heitä motivoidaan kiinnostumaan ammattiosaston ja ammatti-liiton toiminnasta, kuinka heidät saavutetaan ja mikä heitä kiinnostaa.

Luonnollisesti ammattiosastolla on lukuisia perustehtäviä, joiden hoitamisesta emme tingi. Edelleenkin edunvalvonta, sote-maakunnan kehittyminen jne. ovat osa toimintaa.

Hallitustoiminta

Ammattiosaston hallituksen toimikausi on kaksi vuotta. Joka toinen vuosi valitaan uusi hallitus. Vuonna 2021 valittu hallitus jatkaa toista toiminta-vuottaan Kristina Ylösen johdolla vuoden 2022. Tässä hallituksessa on seitsemän varsinaista jäsentä ja kuusi varajäsentä. Varajäsenillä tulee vastaisuudessakin olemaan oikeus osallistua hallituksen kokouksiin. Korona-tilanteesta riippuen kokoukset voitaneen pitää fyysisen läsnäolon sallivina, mutta mahdollisuus osallistua etänä jäänee pysyväksi käytännöksi.

Hallitus kokoontunee kolme tai neljä kertaa sekä kevät- että syyskaudella ja lisäksi pidetään sääntömääräiset syys- ja kevätkokoukset Pääsääntönä on ollut, että hallitus kokoontuu kerran kuukaudessa lukuun ottamatta kesä- ja heinäkuuta. Hallituksen kokouksissa ovat mukana hallituksen varsinaiset- ja varajäsenet sekä pääluottamusmies (joka on hallituksen jäsen). Kiinnostusta hallitustyötä kohtaan pyritään herättämään jäsenistössä sallimalla heidän vierailla myös hallituksen kokouksissa ilman äänivaltaa. Kokouksen käsitellessä asioita, jotka eivät vielä ole julkaistavissa, vierailijat poistuvat puheenjohtajan päätöksellä kokoustilasta.

Fyysisten kokousten kokouspaikkana on toiminut ennen koronaa pääsääntöisesti Tikkurilan terveysaseman toisen kerroksen taukotila ja koronaepidemian aikana luottamusmiesten toimisto. Molempia tiloja lienee vielä mahdollista käyttää. Kevät- ja syyskokoukset on tähän mennessä pidetty jossain alueella sijaitsevassa sopivan kokoisessa tilassa.

Jäsenhankinta

Jäsenhankinnassa keskitytään ammattiosaston alueella toimiviin nuoriin. Pyritään saamaan heitä mukaan toimintaan ja otetaan selvää, mikä heitä kiinnostaa, miten tieto leviää ja miten he kokevat ammattiliiton ja ammatti-osaston toiminnan. Asiaa miettimään voidaan asettaa työryhmä, johon hallituksen ulkopuolelta voisi osallistua muutama kohderyhmään kuuluva innokas jäsen. Nuoria vetämään tarvitaan nuori vetäjä.

Myös kaikki entiset jäsenhankintakeinot ovat käytössä. Tärkein näistä keinoista on henkilökohtainen kontakti potentiaaliseen jäseneen ja uuden jäsenen luonteva mukaan ottaminen toimintaan. Tässä vaiheessa uudelle jäsenelle luodaan kuva koko ammattiliittotoiminnasta ja siksi juuri tähän vaiheeseen on panostettava niin ammattiosastossa kuin SuPerissakin.

Ammatillinen ja sopimusedunvalvonta

Edunvalvontaa suoritamme pääluottamusmiehen johdolla SuPerin periaatteiden mukaisesti. Luottamusmiehet huolehtivat paikallisesta edunvalvonnasta. Heitä on seuraavallakin kaudella varhaiskasvatuksessa, sairaalapalveluissa sekä perhepalveluissa ja vanhus- ja vammaispalveluissa. Tarpeen mukaan luottamusmiesverkostoa voidaan kehittää. Ammattiosasto käsittelee työpaikkakohtaisia ongelmia, ottaa kantaa ja pyrkii sovittelemaan. Sote-alueen luottamusmieskäytäntöihin ja luottamusmiesten ajankäyttöön pyritään vaikuttamaan.

Kevään työehtosopimusneuvotteluiden vauhdittamiseen varaudumme toimintasuunnitelmalla ja kunta 8-organisaation avulla. Odotamme ohjeita SuPerilta, seuraamme tilanteen kehittymistä pääluottamusmiehen johdolla ja otamme tarvittaessa kantaa. Neuvottelujen vauhdittamiseen tullaan tarvitsemaan myös taloudellista panosta ja siihen varataan rahaa vuoden 2022 budjettiin eri menokohtiin sisältyen.

Palkka- ym. paikallisneuvotteluissa jäsenistöä edustaa pääluottamusmies. Hän esittelee neuvottelutuloksen ao:n hallitukselle ja hallitus päättää sopimuksen hyväksymisestä. Työelämää ja sopimusjärjestelmää säätelevää lainsäädäntöä seurataan tarkasti. Toiminnassa kiinnitetään huomiota SuPerin yleisten toimintalinjausten toteutumiseen.

Suhdetoiminta

Ammattiosaston suhdetoiminnan periaatteet saattavat mennä uusiksi sote-alueen vaikuttaessa toimintaan. Luottamukselliset suhteet työnantajan edustajiin sekä kiinteät suhteet SuPerin hallinto- ja toimielimiin sekä muihin viiteryhmiin edistävät myös ammattiosaston toimintaa, joten niiden vaalimista jatketaan. Pyrimme edelleenkin lähettämään edustajan ammattiosastosta erilaisiin tilaisuuksiin, joissa on mahdollista solmia toimintaamme edistäviä henkilösuhteita.

Koulutustoiminta

Ammattiliiton koulutusmahdollisuuksista tiedotetaan aktiivisesti niin hallituksen kokouksissa kuin työpaikoilla. Jäsenistöä aktivoidaan hyödyntämään liiton nettisivuja ja etsimään sieltä tietoa ja varsinkin seuraamaan aktiivisesti koulutusmahdollisuuksia. Mainostetaan SuPerin sivuilta löytyvää uutta koulutusalustaa Skarppia. Ammatillisten koulutusten tiedottamiseen pyritään saamaan myös työnantajan tuki ja panos. Hallituksen jäsenille järjestetään koulutustilaisuus jossakin sopivassa ajankohdassa.

Tiedotustoiminta

Ammattiosastolla ei tällä hetkellä ole tiedotussihteeriä. Tehtävää on hoitanut puheenjohtaja. Hän on yhteydessä työpaikoilla toimiviin yhdyshenkilöihin lähinnä sähköisesti. Yhdysjäsenverkostoa olisi tulevana toimintavuonna kehitettävä, jotta sen kattavuus olisi suurempi. Kevät- ja syyskokouksista ilmoitetaan enenevissä määrin sähköisesti eri toiminta-alustoilla ja Vantaan Sanomissa vähintään kaksi viikkoa ennen kokousta. Myös Super-lehden ilmaista ”tiedotteita”-sivua voidaan hyödyntää. Näitä kanavia voidaan käyttää myös muiden yhteisten tilaisuuksien tiedottamiseen. Lisäksi aktiivihenkilöt kutsuvat työpaikoilla väkeä henkilökohtaisesti.

Hallituksen kokouksiin kutsun lähettää ammattiosaston sihteeri sähköpostitse. Kokouksen päätöksistä julkaistaan mahdollisesti tiedotteita ammattiosaston nettisivuilla, jolloin niihin pääsee tutustumaan ammattiosaston koko jäsenistö.

Ammattiosastolla on käytössä oma Facebook-ryhmä, jonka kautta jäseniä tiedotetaan tehokkaasti. Lisäksi meillä on Instagram-sivut ja omat sivut. Sähköisten kanavien osoitteet olisi hyvä jakaa työpaikkojen ilmoitustauluille yhteydenottoa varten. On perustettu myös WhatsUpp-ryhmä hallituksen jäsenten väliseen viestintään.

Opiskelija- ja nuorisotoiminta

Nuorisotoimintaan panostaminen vaatii koko opiskelija- ja nuorisotoiminnan suuntaviivojen uudelleenorganisoitumisen. Tässä ovat vahvasti mukana Opoina toimivat henkilöt, joita nyt on kaksi. Heistä toinen on jo hallitustoiminnassa mukana, mutta toisellekin taataan oikeus osallistua kokouksiin ja esittää ideoita nuorisotoiminnan kehittämiseksi ammatti-osastossa. Oikeudet ovat samat kuin kohdassa ”hallitustoiminta” esitelty vierailevan jäsenen oikeudet.

Sosiaalinen toiminta

Ammattiosasto muistaa 50-vuotta täyttäviä jäseniään onnittelukortilla. Järjestelmää hoitaa jäsenrekisterinpitäjä. Tapauskohtaisesti muistetaan muita henkilöitä kukkasin.

Virkistystoiminta

Nyt kun koronatilanne ehkä sallii kokoontumismahdollisuuksien lisääntymisen, on virkistystoimikunta ehdottanut ensi kevääksi jäsenille suunnattua ohjelmaa. Luvassa olisi jokin esityksellinen iltama. Nuorille suunnattua toimintaa harkitaan, vaikka niiden osallistumisinnokkuus on tähän asti ollut laihaa. Kuitenkin osana nuoriin suuntaavaa toimintasuunnitelmaa olisi kehitettävä uusia malleja nuorten virkistystoimintaan.

Taloudellinen toiminta

Ammattiosaston talous koostuu liitolta tulevista jäsenmaksupalautuksista sekä erilaisten jäsenistölle suunnattujen tapahtumien osallistujilta kerättäviltä omavastuuosuuksista. Jäsenmaksupalautukset kuluvat hallituksen työskentelyyn, jäsenkokouksiin, virkistystoimintaan, tiedottamiseen ja muistamisiin, toimistokuluihin ja edunvalvontaan. Sata euroa varataan johonkin kotimaiseen tai ulkomaiseen lasten hyväksi tehtävään avustustyöhön lahjoituksena. Myös koulutusta järjestetään.

Kirjanpidon hoitaa yksityinen kirjanpitoyritys.